Plant-Based Vegan Lifestyle.

Blogg

Blogg om växtbaserad kost, mat, recept och hälsofördelar med att äta växtbaserat. Alla recept är helt veganska, glutenfria och fria från raffinerat socker. Hälsa är inte en diet, det är en livsstil. Starta din växtbaserade livsstil idag!

Gå ned i vikt med vegansk kost

kolhydratkost.jpg

Idag finns det en HEL DEL olika dieter och under hela mitt liv har jag provat sjukligt många. Vilket jag tror de flesta har, och samtidigt blir vi bara ännu mer förvirrade. För två år sedan tog jag mitt livs viktiga beslut att ändra min diet till något som jag vet är det mest optimala för människan.

I det här inlägget kommer jag att berätta om vilka dieter som inte fungerar i det långa loppet och bieffekter av dessa dieter. Ni kommer även att få läsa om min egen resa, vilken diet som förändrade mitt liv, som får mig må fantastiskt, samt fick mig att tappa några kilon.

Dieter som helt enkelt inte fungerar

De huvudsakliga dieterna jag provade var Paleo och LCHF (low carb high fat). Alla dessa lågkolhydratdieter har nästan samma grundprinciper - undvik kolhydrater för att gå ned i vikt - med några justeringar här och där. Det är inte speciellt förvånande att dessa dieter är några av de största "ät så mycket bacon du vill samtidigt som du går ned i vikt" eller "du kan äta hur mycket ost du vill och ändå gå ned i vikt", visst låter det svårt? ..precis.

Som så många andra föll jag för detta och kände att jag äntligen skulle klara av en diet, det var liksom fullt gör-bart. Ett stort problem var dock att jag aldrig riktigt tänkte efter hur min kropp kände sig med dessa sjuka mängder av fett och kött. Är det verkligen hälsosamt att leva på oändliga mängder ost och bacon samt minsta mängder av kolhydrater?

Bieffekter av lågkolhydratkost

När jag gick efter dessa lågkolhydratkoster kände jag mig alltid trött, svullen, jag hade dålig matsmältning (toalettbesök), långsam metabolism, och var allmänt irriterad på det sista fettet runt magen som inte ville försvinna. (Självklart visste jag inte där och då att jag var trött etc. utan det vet jag nu i efterhand)

Det största problemet med dessa lågkolhydratkoster är att våra kroppar behöver glukos, vilket omvandlas från kolhydrater. Glukos är kroppens främsta energikälla och hjärnans enda energikälla. Fiber är även avgörande i en hälsosam diet, vilket endast finns i kolhydrater. 

Mitt intresse för hälsa och vad mat har för betydelse i våra kroppar har ökat dramatiskt. Efter mycket självstudier och senare en utbildning i näringslära inom växtbaserad kost, vet jag nu att lågkolhydratkost och animaliskt baserade dieter inte är bra för oss.

Det är inte tillfälligt, det är en livsstil

Med dessa lågkolhydrat och animaliska dieter kommer vi att gå ned i vikt, men det betyder inte att kroppen mår bra. Du blomstrar inte, din kropp lider av låga glukos nivåer och högt kolesterol intag (läs här om vad äggets kolesterol gör mot din kropp). Det är inte bara din kropp som lider, vår miljö och djuren glöms bort. Detta insåg jag efter att ha sett flertal dokumentärer och läst flera artiklar om kost och hälsa.

Att äta lågkolhydrat och animaliska dieter är inte hållbart på något plan, oavsett om det handlar om din hälsa, miljön eller djuren.

Växtbaserad kost (hälsosam vegan)

För två år sedan skiftade jag snabbt över till en växtbaserad kost (växtbaserad kan översättas som hälsosam vegan), vilket inte alls var så jobbigt som jag hade trott. Jag började direkt tappa kilon, det första året gick jag ned 15kg. Mitt magfett och lårfett gick äntligen bort trots samma kalorimängd. Jag märkte även en dramatisk skillnad på min hy och hud, den blev len och fri från knottror. Min matsmältning blev förbättrad och mina toalettbesök är nu varje dag istället för var tredje. Förbättringen jag minst förväntade mig var hur löjligt pigg jag kände mig, full av energi!

Att känna mycket energi är inte så konstigt när en växtbaserad kost är packad med kolhydrater och näring. En växtbaserad kost består av "whole foods" alltså frukt, grönsaker, baljväxter, gryner, nötter och frön (yes, även potatis och nej, ingen olja). Det är inga raffinerade kolhydrater jag pratar om utan det är hela, komplexa samt långsamma kolhydrater. Det finns ingen anledning att räkna kalorier när du äter växtbaserat och oroa dig inte om för mycket frukt (kommer ett inlägg om detta!).

För att få lite perspektiv om vad jag pratar om så visar bilderna nedanför min kropp när den mådde dåligt (vänster) och när den mår bra (höger). Jag har Aldrig mått bättre och trodde aldrig att jag kunde må så här! Det handlar självklart inte bara om utseende, mitt välmående är det viktigaste och viktnedgången var en bonus.

Oktober 2015

Oktober 2015

Oktober 2017

Oktober 2017

Förändra ditt liv idag

En växtbaserad livsstil är faktiskt väldigt enkelt, allt du behöver göra är att bestämma dig för ett bättre välmående. Jag finns här för att hjälpa och inspirera dig. För att göra det ännu enklare har jag nedanför skrivit ihop några enkla steg att börja med. Dessa stegen har syftet att göra dig medveten om varför och hur du går mot en växtbaserad livsstil. 

1. Först och främst rekommenderar jag dig att se några ögonöppnande dokumentärer om hälsa och miljö. Mina favoriter är "Food Choices", "Cowspiracy" och "What the Health". Alla dessa finns på Netflix.

2. Gör din egen forskning inom växtbaserad kost, det finns gott om trovärdig och källkritisk information att hämta. Mina favoritkällor är "Nutrition Facts" som leds av Dr. Michael Greger, samt "Nutrition Studies" som leds av Dr. T. Colin Campbell. Tänk alltid på var informationen kommer ifrån, om en bloggare skriver ett påstående utan trovärdig källhänvisning till exempelvis en forskningsartikel, varför skulle det då stämma?

3. Börja med en vegansk/växtbaserad utmaning eller kostschema för att få ny inspiration och slippa tänka själv i början. Jag har sammansatt två kostscheman i min app "Plant Based Challange" och "Lean Week", för att göra det så enkelt som möjligt.

Du kan även ladda ned min app Fivesec Health eller ebook om du letar inspiration, den består av sjukt goda växtbaserade recept för vardagsmatlagning. På min Instagram @fivesechealth hittar du även mycket inspiration där jag delar med mig av vad jag äter!