Plant-Based Vegan Lifestyle.

Blogg

Blogg om växtbaserad kost, mat, recept och hälsofördelar med att äta växtbaserat. Alla recept är helt veganska, glutenfria och fria från raffinerat socker. Hälsa är inte en diet, det är en livsstil. Starta din växtbaserade livsstil idag!

Såhär startar du ett hälsosamt liv som du kan underhålla på lång sikt

Dieter som LCHF, Paleo och andra lågkolhydratdieter existerar enbart för en anledning, PENGAR! Inte för att du ska kunna leva ett ”hälsosamt” långt liv. Dessa dieter är både ohälsosamma (vi kommer in på hur vi definierar hälsosam mat senare), ohållbara, begränsande och dyra för dig och samhället. Mitt namn är Alexandra Andersson och i detta blogginlägg tänker jag berätta om mina egna erfarenheter och hur jag (som provat nästan allt) hittade min väg till ett hälsosamt liv som verkligen fungerar som en livsstil.

Vad är hälsosam mat?

Industrier och media verkar dra paralleller med att hälsosam mat är lika med mat som man går ner i vikt av. Detta är helt upp åt väggarna tycker jag. Det kan hända att många där ute har som mål att gå ner i vikt men med det sagt betyder inte detta att all mat som man går ner i vikt av är hälsosam.

Hälsosam mat för mig är mat som är näringstät och inte innehåller ämnen som vi inte behöver eller skadas av. För att inte bli förvirrad om all information som snurrar där ute om vad som är nyttigt eller ej, föredrar jag att vi förlitar oss på den forskning som finns och som är korrekt utförd, objektiv och granskad. Hoppas du håller med mig om det? Jag kommer därför använda mig av evidensbaserade källor för de påståenden jag gör.

Misslyckade dieter

Dieter förknippas ofta med att gå ner i vikt så för att generalisera väljer jag att i detta fallet så gäller det dieter för viktnedgång. Den största anledningen enligt mig till att man misslyckas med en diet, är begränsningar i dieten. Och då pratar vi inte begränsningar i from av specifika råvaror utan hela makronäringsämne så som kolhydrater. Att utesluta kolhydrater som är den lättaste källan för glykos (kroppens celler drivs av glykos) är väldigt konstigt i min värld. Utan glykos får vi ingen energi och bränsle till kroppen. När jag gick på LCHF och begränsade kolhydrater kände jag mig inte tillfredsställd, jag kände mig yr och allmänt dålig. Jag vet inte vad du tycker men jag tyckte inte det var en livsstil jag kände mig motiverad att fortsätta med.

Framgångsdieten

Så vilken diet är både tillfredställande, hälsosam och ger dig energi? En plantbaserad diet helt fri från animaliska produkter med så lite processad mat som möjligt. Nej, detta innebär inte bara tråkiga sallader. Om du inte har ätit en plantbaserad kost innan så är det helt naturligt att man inte har en aning om vad man ska äta. Därför är det ett tips att hitta bra inspiration med recept och kostscheman du kan följa innan du bli varm i kläderna.

Varför vegansk plantbaserad kost? En plantbaserad kost har gång på gång bevisats inte bara vara den mest hälsosamma men även kunna läka sjukdomar. Genom att eliminera all kolesterol och animaliska proteiner minskar vi inte bara risken för att drabbas av hjärt och kärlsjukdomar utan även cancer. Med en plantbaserad kost förser vi bara kroppen med bra energi och får inte med slagprodukter så som kolesterol, tungmetaller, antibiotika, hormoner mm.

Jag har tidigare skrivet ett blogginlägg om hur jag gick ner 15 kg genom att bara applicera en vegansk plantbaserad livsstil.

Är du redo att testa en plantbaserad livsstil så har jag satt ihop en action plan så att du kan komma igång redan idag. Du hittar den här